Σελίδες


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Η Κυπριακή Παραδοσιακή Ανδρική Φέρμελη


Όλοι μας έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις βιομηχανοποιημένες, ομοιόμορφες και φτωχές σε φαντασία και γούστο δήθεν κυπριακές παραδοσιακές ενδυμασίες που μας πλασάρονται για τόσα χρόνια από τα διάφορα συγκροτήματα και μη, και τις ταυτίσαμε στο μυαλό μας ως αυθεντικές. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ από αυτό που μάθαμε να πιστεύουμε. Οι αυθεντικές κυπριακές ενδυμασίες, τόσο οι ανδρικές, όσο και οι γυναικείες, είναι πολύ πιο ποικιλόμορφες, πλούσιες, και καλόγουστες από αυτές τις φθηνές αντιγραφές που πλασάρονται, μάλλον σαν εύκολη λύση. Οι πραγματικά αυθεντικές κυπριακές στολές παραμένουν καταχωνιασμένες, ξεχασμένες και περιφρονημένες σε διάφορα μουσεία λαϊκής τέχνης χωρίς να αναδεικνύονται, ούτε στους ξένους, αλλά ούτε στον ίδιο το λαό που τις δημιούργησε. Μια από αυτές τις καταχωνιασμένες και ξεχασμένες αυθεντικές κυπριακές φορεσιές, είναι και η πανέμορφη και πλουσιότατη σε γούστο και ομορφιά, κυπριακή ανδρική φέρμελη. Ποίος από εμάς την έχει ξαναδεί; Η απάντηση μάλλον θα είναι κανένας.

Η κυπριακή ανδρική φέρμελη είναι κατασκευασμένη από κόκκινη τσόχα. Ένα μονοκόμματο φύλλο αποτελεί την πλάτη, ενώ τα μπροστινά σχηματίζονται από δύο κομμάτια που κουμπώνουν κάθετα με έξι κουμπιά, πλεκτά από μεταξοκλωστή στο φυσικό χρώμα. Στο κέντρο κάθε μπροστινού τμήματος υπάρχει ημικυκλική ψεύτικη ή αληθινή τσέπη, που σχηματίζεται με χρυσογάιτανα και στριφτά χρυσά κορδόνια. Η φέρμελη έχει όρθιο γιακά και μακριά μανίκια, κάθετα ραμμένα στο πίσω μέρος της πλάτης και ελεύθερα ανοιχτά μπροστά.
Πλούσιος διάκοσμος από γαϊτάνια και κορδόνια που δημιουργούν ποικιλία μοτίβων από σπείρες και έλικες, στολίζουν τα μανίκια και τις παριφές των ανοιγμάτων. Το μπροστινό άνοιγμα διακοσμείται επιπλέον με επίρραπτη χρυσοϋφαντή ταινία με ενυφασμένα άνθη και τεθλασμένη γραμμή. Οι θηλίες για το κούμπωμα στερεώνονται με επίρραπτη κατακόρυφη χρυσή ταινία με ενυφασμένο σχέδιο πλοχμού, ενώ γαϊτάνια και κορδόνια από στριφτές πολύχρωμες μεταξοκλωστές διακοσμούν τις ραφές στα πλάγια και στους ώμους.
Η φάρμελη είναι φοδραρισμένη με άσπρο βαμβακερό ύφασμα, ενώ ο γιακάς και τα μανίκια έχουν φόδρα από βαμβακερό ριγωτό ύφασμα με σταμπωτές γιρλάντες και μπουκέτα λουλουδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου