Σελίδες


Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Οι κυπριακές παραδοσιακές γυναικείες ζώνες με πόρπη



Οι περισσότερες κυπριακές γυναικείες ζώνες (κολάνια ή κολάνες) ήταν καμωμένες από χοντρό ύφασμα, που το κρατούσε μια μεταλλική πόρπη (πούκλα). Η πόρπες αποτελούσαν ζεύγη (ζυγήν πούκλες όπως αποκαλούντο στην Κύπρο), και έκλειναν στη μέση της ζώνης. Σε άλλες πιο σπάνιες περιπτώσεις, τοποθετούσαν τετράγωνες μεταλλικές πλάκες πάνω στο ύφασμα της ζώνης, συνδεδεμένες με ενώσεις, που συγκρατούσαν και πάλι μεταλλικές διπλές πόρπες. Ήταν διαμορφωμένες σαν βραχιόλια.Μεμονωμένα, συναντούμε επίσης και φολιδωτές ζώνες εξ ολοκλήρου από μέταλλο, που αποτελούνται από διαφορετικές οκτάγωνες πλάκες, με την πάντα παρούσα βαριά πόρπη την άκρη. Καμιά φορά κρέμονται και κρόσσια από ύφασμα πάνω στη ζώνη. Στις μεγαλοπρεπείς πόρπες πρόσθεταν εδώ και εκεί ως επιπρόσθετο διάκοσμο μικρές και μεγάλες αλυσίδες, κρόσσια από μέταλλο, και κάποτε ολόκληρα σύνολα από κρόσσια.
Υπήρχαν ζώνες από βαμβάκι και μαλλί, από μαλλί, από λινό, ημιμέταξες και μεταξωτές, μονόχρωμες, και κεντημένες με τετράγωνα σχήματα από τη μια άκρη στην άλλη. Στις ζώνες από ύφασμα, οι μεταλλικές πόρπες ήταν συνήθως ασημένιες, σπάνια από επίχρυσο ασήμι, και σπανιότερα από χαλκό. Όλες οι πόρπες και οι ζώνες ήταν πολύ πλούσιες σε διακόσμηση, οι περισσότερες με τη μέθοδο της συρμάτινης τέχνης (φιλιγκράν), με ή χωρίς τον πολύχρωμο σμάλτο. Άλλες ήταν διακοσμημένες με ανάγλυφες παραστάσεις, σκαλισμένες και κτυπητές. Οι δράκοι ήταν ένα αγαπημένο θέμα.
Μέχρι την αρχή της Αγγλοκρατίας και λίγο μετέπειτα η ζώνη, όπως και η σάρκα και το ρουτζιέτι, ανήκαν στην προίκα της νύφης. Μετέπειτα, όμως, η ζώνη είχε εξαφανιστεί από τις ενδυμασίες, αφού οι ενδυμασίες άλλαξαν και τη θέση τους πήρε το γνωστό φουστάνιν. Λόγο του ότι οι ζώνες δεν ήταν πλέον χρήσιμες, πουλήθηκαν για ψίχουλα σχεδόν όλες στους τουρίστες της εποχής εκείνης ή σε συλλέκτες από διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία. Έτσι, οι κυπριακές γυναικείες ζώνες που παρέμειναν στην Κύπρο σήμερα, είναι ελάχιστες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου