Σελίδες


Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Eλλήνων Δρώμενα :" Κύθηρα "







Ο διαχρονικός, μουσικοχορευτικός, ρυθμικός παλμός του πανέμορφου νησιού. Τα Κύθηρα λόγω της γεωγραφικής τους θέσης ενσωματώνουν μία ιστορική διαδρομή που για πολλούς αιώνες γράφτηκε στο νησί από τη μείξη πολιτισμών και λαών.
Οι κάτοικοι των Κυθήρων, άλλοτε σαν αγγελιοφόροι και άλλοτε σαν αποδέκτες πολλών χαρακτηριστικών και ιδιωμάτων, στο πέρασμα του χρόνου, διαμόρφωσαν τον δικό τους πολιτισμικό χαρακτήρα.
Η ιστορική διαδρομή αυτού του όμορφου νησιού ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια, αφού η θάλασσα των Κυθήρων είναι η γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης -της θεάς της ομορφιάς- κατά το μύθο του Ησιόδου.
Σήμερα στα Κύθηρα συναντούμε τον απόηχο μιας δαιδαλώδους διαδρομής με τον Μινωικό πολιτισμό, τους Φοίνικες, τα Ενετικά κάστρα, το Βυζάντιο, τους μεγάλους σεισμούς και τις φυσικές μεταβολές, να αντικατοπτρίζονται στο σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον του νησιού.
Οι Κυθήριοι ανέπτυξαν τις τέχνες και τις συνέδεσαν με την καθημερινή τους ζωή, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τα ήθη και έθιμά τους. Το «Τσιρίγο» έχει πλούσια παράδοση στη μουσική και στο χορό. Αν και πολλά στοιχεία δηλώνουν έντονη συγγένεια με την Κρητική και Επτανησιακή μουσική, υπάρχει μια ξεχωριστή ιδιοτροπία στο Κυθηραϊκό τραγούδι και το χορό. Πολύ ερωτικοί στοίχοι, ρομαντικές μελωδίες και χοροί που εκφράζουν χαρά, αγάπη, έχουν την δική τους καθημερινή χρήση στην κοινωνική δραστηριότητα των κατοίκων του νησιού.
Ο φακός εστιάζει στα ιδιαίτερα μουσικοχορευτικά χαρακτηριστικά του νησιού αλλά και στην ιστορική διαδρομή που τα πλαισιώνει, έτσι ώστε να αναδειχθεί ο αυθεντικός ψυχισμός των ανθρώπων ο οποίος έχει βαθιές ρίζες στον διαχρονικό πολιτισμό του Αιγαίου και της Μεσογείου.
Οι κάτοικοι των Κυθήρων βίωσαν με άμεσο τρόπο τα παλαιότερα χρόνια αλλά και σήμερα ακόμα, την ξεχωριστή μουσικοχορευτική υπόσταση του νησιού, που διέπλευσε από την Σμύρνη, την Αλεξάνδρεια, την Αθήνα, την Αυστραλία και την Αμερική, -και όπου αλλού οι «Τσιριγώτες» κράτησαν τις ρίζες τους ζωντανές- και συνεχίζουν να γράφουν τις δικές τους σελίδες στην Ιστορία.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα: Αντώνης Τσάβαλος
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ
Φωτογραφία: Μιχάλης Γερανιός
Μοντάζ: Γιώργος Χρυσαφάκης
Ηχοληψία: Παναγιώτης Κυριακόπουλος
Παραγωγή: filmellon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου